Τελευταία Νέα
Email this to a friend? Share this on Facebook Share this on Twitter
05.12.2014 «Innovation Engineering»: Ένα νέο πρόγραμμα από το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM
 

«Innovation Engineering»: Ένα νέο πρόγραμμα από το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM

Το Σάββατο στις 22 Νοεμβρίου του 2014, το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM του Κολλεγίου Ανατόλια οργάνωσε, για πρώτη φορά σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το πρόγραμμα «Innovation Engineering» με τη συμμετοχή 45 μαθητών.

Την παρουσίαση του προγράμματος και την καθοδήγηση όλων των δραστηριοτήτων έκανε ο καθηγητής Nίκος Κυρίτσης, Κοσμήτορας του Πολυτεχνείου του McNeese State University, όπου διδάσκεται ήδη το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Παρά τον τίτλο του, το  πρόγραμμα “Innovation Engineering” δεν σχετίζεται με την εκπαίδευση στο πεδίο του Engineering αλλά αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση στην καινοτομία η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιονδήποτε τομέα της σύγχρονης ζωής.

Σε όλους τους επαγγελματικούς τομείς το να έχει κάποιος νέες, μοναδικές και χρήσιμες ιδέες αποτελεί ένα τεράστιο εφόδιο επιτυχίας. Οι ιδέες αυτές ξεπηδούν από άτομα που έχουν τον τρόπο να συγκεκριμενοποιήσουν μία σκέψη και να την επεξεργαστούν κατάλληλα, μετατρέποντάς την ενδεχομένως σε μία νέα υπηρεσία ή ένα  προϊόν.

Οι μαθητές μπορούν να καθοδηγηθούν και να εκπαιδευτούν για το πώς να είναι δημιουργικοί, καινοτόμοι, επικοινωνιακοί και αποτελεσματικοί στην προώθηση νέων, μοναδικών ιδεών στον επαγγελματικό τομέα, τον οποίο θα ακολουθήσουν.

Το πρόγραμμα «Innovation Engineering» αποτελεί ένα επιστημονικό σύστημα για την καλλιέργεια μιας κουλτούρας αέναης καινοτομίας, που αυξάνει την ταχύτητα της καινοτομίας ενώ ταυτόχρονα μειώνει το ρίσκο, οι δε δεξιότητες που καλλιεργεί αποδεικνύονται πολύτιμες  είτε κάποιος εργαστεί σε μία εταιρεία που ήδη λειτουργεί είτε ξεκινήσει μόνος του μία καινούρια δραστηριότητα.

Στο πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε στο Ανατόλια, αρχικά παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία του “Innovation Engineering” με κύριους άξονες τη δημιουργία, την επεξεργασία, την αποτελεσματική επικοινωνία και ενδεχόμενα την εμπορική εκμετάλλευση μιας ιδέας. Στη συνέχεια, δόθηκε στους μαθητές ένα συγκεκριμένο θέμα, και εκείνοι σε ομάδες των 5-6 ατόμων, κλήθηκαν να εφαρμόσουν στην πράξη, τα όσα τους παρουσιάστηκαν. Με τον τρόπο αυτό, είχαν την ευκαιρία να περάσουν από το στάδιο της ιδέας του καθενός χωριστά, στην επιλογή των καλύτερων ιδεών ανά ομάδα και, τελικά, στην πρόκριση της πιο καλής -κατά την εκτίμηση όλης της ομάδας- ιδέας. Οι ιδέες από όλες τις ομάδες συγκεντρώθηκαν και θα ακολουθήσει η περαιτέρω επεξεργασία τους, ώστε να διαμορφωθεί η τελική πρόταση με τα επιμέρους χαρακτηριστικά της. Οι μαθητές βρήκαν πολύ ενδιαφέρουσα τη θεματολογία του προγράμματος και σύντομα θα έχουν την ευκαιρία  να επανέλθουν στην εφαρμογή του με νέο θέμα δραστηριότητας

Το Σάββατο αυτό ήταν πράγματι ξεχωριστό, καθώς για πρώτη φορά έγινε μια τέτοιου είδους παρουσίαση, τόσο μακριά από τα καθιερωμένα, αλλά με τόσο μεγάλη σημασία για νέους ανθρώπους. Άλλωστε, το μέλλον ανήκει σε αυτούς που θα έχουν όχι μόνο τις πρωτότυπες και εφαρμόσιμες νέες ιδέες αλλά και μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων.

 
 
 
 
 
© 2015 Anatolia High School, Τ.Θ. 21021, Τ.Κ. 55510, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr