Τελευταία Νέα
Email this to a friend? Share this on Facebook Share this on Twitter
14.10.2014 Το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM του Κολλεγίου Ανατόλια σε τροχιά παγκόσμιας αναγνώρισης
 

Το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM του Κολλεγίου Ανατόλια σε τροχιά παγκόσμιας αναγνώρισης

 

Δυόμιση χρόνια μετά την ίδρυσή του, το Κέντρο Εκπαίδευσης STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) του Κολλεγίου Ανατόλια με συντονιστή τον Δρα Ηλία Καλαμπόκη καθηγητή Χημείας,  ήδη αναγνωριστεί παγκοσμίως ως πηγή Εκπαιδευτικής πρωτοτυπίας και καινοτομίας, δικαιώνοντας το moto “Innovation in Education – Education for Innovation”.

Περισσότερες από 700 συμμετοχές μαθητών καταγράφηκαν την περασμένη σχολική χρονιά  στο σύνολο των δραστηριοτήτων του STEM(Προγράμματα Σαββατοκύριακου, Clubs, Διαγωνισμοί και Εκπαιδευτικά Ταξίδια).

Το πρόγραμμα “Pre-Engineering Weekends” δημιουργήθηκε εξολοκλήρου στο Κολλέγιο Ανατόλια, από τον Ηλία Καλαμπόκη και τη Βίλλη Ζαχαροπούλου και αποτέλεσε το πρώτο του είδους, εκτός των ΗΠΑ. Οργανώνεται τα τελευταία δύο χρόνια και συνολικά το παρακολούθησαν συνολικά περίπου 100 μαθητές, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στις αρχές της Μηχανικής και να γνωρίσουν πτυχές του επαγγέλματος, μέσα από παρουσιάσεις, πειραματικές δραστηριότητες και projects. Το πρόγραμμα επιλέχτηκε, μετά από αξιολόγηση, στις 18 καλύτερες εκπαιδευτικές και ερευνητικές προτάσεις παγκοσμίως και περιλήφθηκε στην έκδοση “ Innovations 2014”, που εκδόθηκε τον Ιούνιο  στις ΗΠΑ από το Παγκόσμιο Δίκτυο Εκπαίδευσης και Έρευνας στη Μηχανική (iNEER).

Για φέτος προγραμματίζεται και η οργάνωση του “Junior Pre-Engineering” για μαθητές μικρότερης ηλικίας.

Το Κέντρο STEM, το οποίο ασχολείται με την εφαρμογή της Πράσινης Προσέγγισης, προχωρά στην ίδρυση του Κέντρου Πράσινης Εκπαίδευσης, του πρώτου στον κόσμο που οργανώνεται και λειτουργεί σε ένα σχολείο. Το Κέντρο αποσκοπεί στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας των αυριανών πολιτών, μέσα από παρουσιάσεις σημαντικών εννοιών της Πράσινης Προσέγγισης, πειραματικές δραστηριότητες καιprojects. Η πρόσβαση στα προγράμματα του Κέντρου θα είναι ανοικτή σε μαθητές όλων των σχολείων της περιοχής, επιβεβαιώνοντας τον κοινωνικό ρόλο του Κολλεγίου Ανατόλια  και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα “Innovation Engineering”, το οποίο θα οργανωθεί πιλοτικά στο Κολλέγιο Ανατόλια για πρώτη φορά παγκοσμίως, σε μορφήworkshops, σε συνεργασία με το McNeese State University. Αποβλέπει στην εισαγωγή των μαθητών στη δημιουργικότητα και την καινοτομία, με τους 3 άξονές του “Create, Communicate, Commercialize”.

Το Κέντρο διοργάνωσε φέτος τον περιφερειακό διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής Βορείου Ελλάδος με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή 17 σχολείων και περίπου 120 μαθητών. Τρεις ομάδες του σχολείου προκρίθηκαν στον τελικό της Αθήνας.

Η συνεργασία του κέντρου STEM και του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας του ACT σκοπεύει στην εισαγωγή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ενός δημοφιλούς αντικειμένου υψηλής εκπαιδευτικής αξίας, στο σχολείο. Παράλληλα, μαθητικές ομάδες θα προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στους σχετικούς διαγωνισμούς. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί συνέχεια του Προγράμματος Robotics Summer School, το οποίο οργανώθηκε από το ACT το καλοκαίρι, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού μαθητών του σχολείου.

Για τη σχολική χρονιά 2014-15, πέραν των ήδη γνωστών προγραμμάτων (Pre Engineering Weekends, Biotechnology, Nano Science &Nanotechnology, CSI Introductory & Advanced, STEM Family Days), θα παρουσιαστούν επιπλέον νέα προγράμματα όπως: Junior Science,Rocketry κ.α.). Επίσης, θα οργανωθούν νέα clubs όπως αυτό του STEM και της NASA και θα γίνει προετοιμασία για τη συμμετοχή των μαθητών στους Διαγωνισμούς F1 in schools, School Lab κλπ.

 
© 2015 Anatolia High School, Τ.Θ. 21021, Τ.Κ. 55510, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr