Τελευταία Νέα
Email this to a friend? Share this on Facebook Share this on Twitter
12.11.2014 Το Κολλέγιο Ανατόλια στο Open House Thessaloniki 2014
 

To Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει στο Open House Thessaloniki
15 & 16 Νοεμβρίου 2014
11:00- 15:00

 
Για πρώτη χρονιά το Κολλέγιο Ανατόλια συμμετέχει στο Open House Thessaloniki, τον  αρχιτεκτονικό θεσμό που τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η διοργάνωση προβάλλει την αρχιτεκτονική της πόλης μέσα από δωρεάν ξεναγήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με ξεχωριστό αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ένα θεσμό που ταυτίζεται πλήρως με τις ανησυχίες και τους ρυθμούς της σύγχρονης εποχής και έχει συγκεντρώσει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού.

Στη φετινή διοργάνωση παρουσιάζονται δύο εμβληματικά κτίρια του Κολλεγίου Ανατόλια , τοMacedonia Hall και η Βιβλιοθήκη Bissell που ανοίγουν τις πόρτες τους το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στο Macedonia Hall, που σήμερα στεγάζει το 1ο και 2ο Λύκειο του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού και το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφενός λόγω της μνημειακής μορφολογίας του και αφετέρου λόγω της μοναδικής και ταραχώδους ιστορίας του από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Το δεύτερο κτίριο είναι ηΒιβλιοθήκη Bissell η οποία αποτελεί ένα ποιοτικό, πρότυπο κτίριο υψηλών προδιαγραφών, που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και χαρακτηρίζεται από διαχρονικότητα και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.
 
Τα κτίρια

Το Macedonia Hall αποτελεί το σημαντικότερο και επιβλητικότερο κτίριο των εγκαταστάσεων του Κολεγίου Ανατόλια. Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του ’30, με χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής της Νέας Αγγλίας του 19ου και αρχών 20ου αιώνα (Georgian Architecture), αποτέλεσε από την αρχή της λειτουργίας του ένα πρωτοποριακό κτίριο εκπαίδευσης. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του έγινε μάρτυρας σημαντικών ιστορικών εξελίξεων (Στρατιωτικό νοσοκομείο στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, Γενικό Αρχηγείο των Γερμανικών Κατοχικών Δυνάμεων για τα Βαλκάνια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) για να δοθεί και πάλι στην εκπαιδευτική διαδικασία από το 1945 μέχρι και σήμερα.

H Βιβλιοθήκη Bissell του American College of Thessaloniki / ACT, είναι μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες αγγλικής γλώσσας στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μάθησης και έρευνας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποτελεί μια σύγχρονη, πρωτοποριακή και πρότυπη πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί περισσότερα από 26.000 βιβλία σε έντυπη μορφή, πάνω από 130.000 ηλεκτρονικά βιβλία , DVD, και άλλα μέσα ενημέρωσης. Η Βιβλιοθήκη υλοποιήθηκε χάρη στη δωρεά του Πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και νυν Εφόρου του Κολλεγίου Ανατόλια κ. George Bissell. Στο έργο απονεμήθηκε το “Βραβείο Ευπαλίνος”, από την Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, 2005.

O θεσμός του Open House

Το Open House είναι ένας διεθνής αρχιτεκτονικός θεσμός που μετρά 22 χρόνια παρουσίας. Σήμερα πραγματοποιείται ετησίως σε περισσότερες από 26 πόλεις. Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε μέχρι σήμερα δύο φορές στη Θεσσαλονίκη (2012 και 2013) και μία στην Αθήνα (άνοιξη του 2014). Βασικό στοιχείο του Open House είναι ότι πρόκειται για δράση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία βασίζεται στις αξίες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, των χορηγιών και του εθελοντισμού. Χαρακτηριστική είναι η συγκινητική σχεδόν συμμετοχή κάθε χρόνο εκατοντάδων εθελοντών στη δράση, γεγονός που φανερώνει την αποδοχή και την επιτυχία του θεσμού αυτού στις πόλεις όπου πραγματοποιείται.
 
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ
Κατεβάστε το συνοπτικό πρόγραμμα εδώ

 

 
© 2015 Anatolia High School, Τ.Θ. 21021, Τ.Κ. 55510, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr