Τελευταία Νέα
Email this to a friend? Share this on Facebook Share this on Twitter
06.11.2014 Νέα προγράμματα για το 2014- 2015 του Κέντρου για Χαρισματικά - Ταλαντούχα Παιδιά
 

Θεσσαλονίκη 6 Νοεμβρίου 2014

 

Ανακοίνωση νέων προγραμμάτων του

Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

Center for Talented Youth (CTY) Greece at Anatolia College

 

Τα νέα προγράμματά του για το 2014 – 2015 παρουσίασε το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ CTY Greece λειτουργεί σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο JohnsHopkins και την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το CTY Greece ξεκίνησε την άνοιξη του 2014 απευθυνόμενο σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από ολόκληρη την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά το οποίο προσφέρει εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά με εξαιρετικές ακαδημαϊκές ικανότητες και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση, μέσα από καινοτόμες και πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας.

Τα προγράμματα του Κέντρου παρουσίασε ο Διευθυντής του CTY Greece κ. Αντώνης Αποστόλου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Διευθυντής της Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής κ. Δημήτρης Γκίνης ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αξία των προγραμμάτων του Κέντρου «καθώς τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους εντός μιας ομάδας συνομηλίκων τους με ανάλογες δεξιότητες και ενδιαφέροντα προκειμένου να αξιοποιήσουν πλήρως τα χαρίσματά τους». Στην εκδήλωση μίλησε επίσης η Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κα Άννα Μαρία Κοσμόγλου, ενώ γραπτό μήνυμα απέστειλε ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, υπογραμμίζοντας  πως το Υπουργείο στηρίζει τη συγκεκριμένη προσπάθεια καθώς «μέσα από διαδικασίες και προγράμματα όπως του Κολλεγίου Ανατόλια με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins τα παιδιά αυτά αναδεικνύονται και παραμένουν στη χώρα μας».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τρία παιδιά που παρακολούθησαν το πρώτο Θερινό Πρόγραμμα του Κέντρου το περασμένο καλοκαίρι και μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες και τις εντυπώσεις τους από μία εμπειρία που χαρακτήρισαν «μοναδική».

 

Νέα προγράμματα

 

Από τη νέα χρονιά το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά προσφέρει τα εξής προγράμματα:

  • Διαδικτυακά (online) μαθήματα διάρκειας τριών μηνών τα οποία αφορούν στην εκμάθηση προγραμματισμού στη γλώσσα Scratch που έχει σχεδιαστεί από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ ειδικά για παιδιά. Τα μαθήματα απευθύνονται σε μαθητές από Β’ έως ΣΤ’ Δημοτικού, ενώ θα προστεθεί και ένας κύκλος online μαθημάτων στη γλώσσα Scratch για παιδιά Γυμνασίου.
  • Διαδικτυακά (online) μαθήματα για webdevelopment και τα οποία απευθύνονται σε μαθητές από ΣΤ’ Δημοτικού έως Α΄ Λυκείου

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς θα ανακοινωθούν και νέα online μαθήματα

 

  • Διήμερα προγράμματα/ weekendprograms.  Φέτος θα ξεκινήσουν διήμερα προγράμματα για τη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, που συγχρηματοδοτούνται από το EUCog, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τις Νοητικές Επιστήμες, τη Ρομποτική και τη Διαδραστικότητα (European Network for Cognitive Systems, Robotics and Interaction). Στο Δίκτυο συμμετέχουν 900 επιστήμονες και ακαδημαϊκοί ερευνητές από όλο τον κόσμο, και συντονίζεται από το Κολλέγιο Ανατόλια/ACT. Τα προγράμματα θα διεξαχθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
  • Θερινό Πρόγραμμα για μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού χωρίς διαμονή.Μαθητές των συγκεκριμένων τάξεων θα μπορούν να παρακολουθήσουν καλοκαιρινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα: Επιστήμη & Μηχανολογία (Θετικές επιστήμες), Αισθήσεις & Αντίληψη (Βιολογία), Επαγωγική και Απαγωγική Λογική (Μαθηματικά) και Λογοτεχνία.  
  • Θερινό Πρόγραμμα για παιδιά Γυμνασίου μέχρι και Α΄ Λυκείου με διαμονή στο Κολλέγιο Ανατόλια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου διάρκειας τριών εβδομάδων που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια και οι μαθητές που το παρακολουθούν φιλοξενούνται στο Οικοτροφείο του Κολλεγίου. Οι μαθητές θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα 5 προσφερόμενα μαθήματα: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Χημεία στην Κοινωνία, και Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Η επίσημη γλώσσα του θερινού προγράμματος είναι τα αγγλικά.

 

Εξετάσεις

 

Για τη συμμετοχή στα καινούρια προγράμματα του Κέντρου θα πραγματοποιηθούν εξετάσεις σε 13 πόλεις της Ελλάδα ξεκινώντας από την Αθήνα και τα Ιωάννινα στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Στην Αθήνα πρόκειται να γίνει και δεύτερος γύρος εξετάσεων στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2015. Στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος γύρος των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Δεκεμβρίου 2014 ενώ ο δεύτερος στις 28 Φεβρουαρίου 2015 και την 1η Μαρτίου 2015.

Οι μαθητές θα αξιολογηθούν με βάση τα τεστ ακαδημαϊκών δεξιοτήτων που σχεδιάστηκαν από το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου του Johns Hopkins και είναι το (SCAT) και το (STB). Το τεστ αξιολόγησης SCAT περιλαμβάνει ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής στη γλώσσα και τα μαθηματικά, ανάλογα με την ηλικία των υποψηφίων και επιτρέπει την εγγραφή σε μαθήματα, τόσο θετικών όσο και ανθρωπιστικών επιστημών. Το τεστ STB εξετάζει τη χωρική αντίληψη του μαθητή και επιτρέπει στους επιτυχόντες την εγγραφή αποκλειστικά σε μαθήματα θετικών επιστημών. Για τα τεστ δεν χρειάζεται προετοιμασία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τα νέα προγράμματα, τις ημερομηνίες των εξετάσεων και τα τεστ αξιολόγησης:

2310 398 253, 2310 332 625

www.cty-greece.gr

cty@anatolia.edu.gr

 

 
Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής κ. Δημήτρης Γκίνης, ο Διευθυντής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ CTY Greece κ. Αντώνης Αποστόλου, η Διαχειρίστρια Δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κα Άννα Μαρία Κοσμόγλου, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης και η Διευθύντρια College Relations & Communications του Κολλεγίου Ανατόλια κα Ράνια Σεμερτζιάν.
© 2015 Anatolia High School, Τ.Θ. 21021, Τ.Κ. 55510, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr