Τελευταία Νέα
Email this to a friend? Share this on Facebook Share this on Twitter
19.02.2016 Το Κολλέγιο Ανατόλια στο πλευρό των προσφύγων
 

 Το Κολλέγιο Ανατόλια στο πλευρό των προσφύγων

 

Η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες που μέσω της χώρας μας αναζητούν ασφάλεια και άσυλο στην Ευρώπη, κινητοποίησε την κοινότητα του Κολλεγίου Ανατόλια η οποία και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των πληγέντων πληθυσμών. Το Κολλέγιο Ανατόλια έχοντας βιώσει τον ξεριζωμό ακολουθώντας το 1921 το προσφυγικό ρεύμα από τη Μικρά Ασία προς την Ελλάδα, ένιωσε την υποχρέωση να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων  προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια. Η εμπειρία του παρελθόντος εντυπώθηκε στην ψυχή του σχολείου και των ανθρώπων του, και συνδέθηκε με τη μακρόχρονη παράδοση του εθελοντισμού και της προσφοράς που χαρακτηρίζει το σχολείο. Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων κοινωνικής προσφοράς και η άμεση ανταπόκριση για βοήθεια και δράση προς όφελος ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς μαθητές, καθηγητές και προσωπικό και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων  - από το Νηπιαγωγείο μέχρι το ACT και τους Αμερικανούς φοιτητές του προγράμματος Study Abroad – ανέλαβαν δράση για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που συρρέουν κατά χιλιάδες στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης. Ο φιλανθρωπικός αγώνας Δρόμου 3KRun είχε φέτος περισσότερες από 400 συμμετοχές και συγκέντρωσε το ποσό των 3.000 ευρώ, το οποίο διατέθηκε στην οργάνωση Γιατροί του Κόσμου για την κάλυψη των άμεσων φαρμακευτικών αναγκών των προσφύγων. Πολύ μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στο 5thAnatolia Christmas Charity Drive 2015 για  συγκέντρωση ξηράς τροφής για τους πρόσφυγες και ειδών ζωγραφικής για τα παιδιά. Κάδοι συγκέντρωσης τοποθετήθηκαν στα  campus των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων του Κολλεγίου Ανατόλια  καθώς και σε συγκεκριμένα σημεία του Πανοράματος και της Πυλαίας. Η φετινή δράση έγινε σε συνεργασία με τον Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη, τον  Σύλλογο Αποφοίτων και με την υποστήριξη της Lidl Hellas που διέθεσε μεγάλη ποσότητα από μη ευπαθή τρόφιμα. Πρόσθετες ενέργειες οργανώθηκαν στα Γυμνάσια και Λύκεια στο πλαίσιο του προγράμματος Service as Action. Επιπλέον, οι με αποφάσεις των 5μελών των τμημάτων του 2ου Λυκείου προχώρησαν σε ξεχωριστή συλλογή τροφίμων για τη δημιουργία τσαντών με τρόφιμα πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Τα παιδιά ταξινόμησαν και συσκεύασαν τα τρόφιμα σε ατομικές τσάντες τα οποία στη συνέχεια διανεμήθηκαν στους πρόσφυγες μέσω της ΜΚΟ Arsis. Μαθητές του  2ου Γυμνασίου παρασκεύασαν, στο μάθημα της Χημείας, αλοιφή για τα δερματολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες εξαιτίας της επίπονης πεζοπορίας. Επίσης τα παιδιά παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ «Σμύρνη» της Μαρίας Ηλιού και την  ταινία κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις» της Marjane Satrapi, που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Οι ενέργειες αυτές συμπληρώθηκαν από ενημερώσεις που έκαναν για το έργο τους εκπρόσωποι της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου στους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων του σχολείου κατά τη διάρκεια των πρωινών συγκεντρώσεων αλλά και στους χώρους τους.

 

Στο ACT, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Northeastern από το πρόγραμμα Study Abroad, βοήθησαν το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης και στη Θεσσαλονίκη. Φοιτητές και προσωπικό του ACT οργάνωσαν και δικές τους δράσεις στο campus για συλλογή ρούχων και τροφίμων, ενώ φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους στο Dukakis Center βοήθησαν επίσης σε καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη. Επίσης το Κέντρο φιλοξένησε τον φωτορεπόρτερ Δημήτρη Μπούρα που παρουσίασε φωτογραφίες του από τη Συρία και έδωσε ένα masterclass για τους φοιτητές.

 

Οι μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού δεν θα μπορούσαν να λείψουν από τη συνολική προσπάθεια. Με την παρότρυνση των δασκάλων και των γονέων τους έδειξαν ότι η κοινωνική ευαισθησία δεν έχει ηλικία.  Πέρα από τη συμμετοχή τους στο 5th Anatolia Christmas Charity Drive, τα παιδιά  του Νηπιαγωγείου  συγκέντρωσαν επιπλέον  τρόφιμα σε συνεργασία με το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ για οι μαθητές του Δημοτικού συνέλεξαν ρούχα και είδη υγιεινής. 

 

 
 
 
 
 
 
© 2015 Anatolia High School, Τ.Θ. 21021, Τ.Κ. 55510, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα, Τηλ. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr