Τι είναι το STEM;

Πόσο σημαντικό είναι το STEM;

Το STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια

Εξωσχολικά προγράμματα STEM για μαθητές από όλη τη Θεσσαλονίκη

Γίνετε και σεις μέλος του STEM

 

Τι είναι το STEM;

Το ακρωνύμιο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) πρωτοεμφανίστηκε στις ΗΠΑ το 2001 και αναφέρονταν στον ολοκληρωμένο και ενοποιημένο σχεδιασμό της διδασκαλίας των επιμέρους τομέων του σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Παράλληλα, η κατάργηση του καθηγητοκεντρικού μοντέλου διδασκαλίας και η υποκατάστασή του από ένα άλλο, το οποίο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ανακαλυπτική μέθοδο, στις εργαστηριακές και ερευνητικές δραστηριότητες και στην διαθεματική και ολοκληρωμένη προσέγγιση των αντικειμένων του STEM φέρνει τους μαθητές πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Σήμερα, κέντρα STEM υπάρχουν σε όλα τα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και σε πολλά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ υπάρχουν και ειδικά σχολεία STEM. Η εκπαίδευση STEM αποτελεί κορυφαία επιλογή και στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν προγράμματα συνεργασίας για την υιοθέτηση της προσέγγισης αυτής.

 

Πόσο σημαντικό είναι το STEM; 

Οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα και τις δραστηριότητες του STEM: 

α. Ανακαλύπτουν τη βιωματική μάθηση, μαθαίνουν τη διαδικασία επίλυσης προβλήματος, απελευθερώνουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, καλλιεργούν τις δεξιότητές και την κριτική τους ικανότητα και 
β. έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν στην πράξη το αντικείμενο που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν και άρα έχουν έναν πολύ αποτελεσματικό επαγγελματικό προσανατολισμό.

 

Το STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια

Το κέντρο εκπαίδευσης STEM συντονίζει το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση του Κολλεγίου Ανατόλια καθώς και στο ACT. Στις δραστηριότητές του συμπεριλαμβάνονται: Clubs επιστημονικού αντικειμένου, αντίστοιχες εξωσχολικές δραστηριότητες και εκπαιδευτικά προγράμματα Σαββατοκύριακου και καλοκαιρινά, απογευματινά προγράμματα μετά το σχολείο, διαγωνισμοί και επιστημονικά συνέδρια, επιστημονικές υποτροφίες. Η στενή συνεργασία με τα καλοκαιρινά προγράμματα της Αμερικής δίνει την ευκαιρία σε ικανούς μαθητές να αναδείξουν τα ταλέντα τους, ώστε στη συνέχεια να παρακολουθήσουν κάποιο καλοκαιρινό πρόγραμμα ή να επιτύχουν κάποια ερευνητική υποτροφία.

Τα προγράμματα του STEM στο Κολλέγιο Ανατόλια έχουν ως στόχο να φέρουν τους μαθητές που συμμετέχουν σε επαφή με πρωτοποριακές εργαστηριακές έρευνες καθώς και να τους χαρίσουν μία πραγματική εικόνα της καθημερινότητας των επιστημόνων και των μηχανικών. Οι μαθητές ενθαρρύνονται να διερευνήσουν σημαντικές έννοιες, ιδέες και θεωρίες που ασχολούνται με τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής. Οι μαθητές γνωρίζουν επίσης το ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στον τομέα της Επιστήμης.


Ενδεικτικές δραστηριότητες του STEM για το σχολικό έτος 2017-18:

Clubs 

ΛΥΚΕΙΟ

 • AMERICAN CHEMICAL SOCIETY CHEM CLUB
 • ARCTIC CYCLE
 • ASTRONOMY
 • STEM AT NASA
 • BIOGEN
 • COSMETICS CHEMISTRY
 • MEDICAL MYSTERIES
 • SCIENCE AND TECHNOLOGY STORY TELLING
 • SMART CITIES AND GREEN ENGINEERING

ΓΥΜΝΑΣΙΟ

 • AMERICAN CHEMICAL SOCIETY CHEM CLUB (3RD)
 • ASTRONOMY
 • STEM AT NASA
 • MAGIC MATH
 • NEW BIOLOGY
 • COSMETICS CHEMISTRY (2ND,3RD)
 • CULTURAL AND ENVIRONMENTAL RESEARCH AND EXCURSIONS (2ND)
 • ECOLOGY
 • MEDICAL MYSTERIES (2ND, 3RD)
 • ROBOTICS: AN INTRODUCTION
 • SMART CITIES AND GREEN ENGINEERING (3RD)

>  Προγράμματα το Σαββατοκύριακο 

 • 16-17 Δεκεμβρίου Math is fun
 • 25 Φεβρουαρίου περιφερειακός διαγωνισμός WRO Hellas
 • 10-11 Μαρτίου Intro in Engineering-Biomedical Engineering and Drug Design
 • 17 Μαρτίου Kangaroo
 • 18 Μαρτίου Hackathon
 • 20-21-22 Απριλίου Πανηγύρι Φυσικής

>  Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης

Το πρώτο «Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης» στον κόσμο που οργανώνεται σε σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει ιδρυθεί και λειτουργεί στο Κολλέγιο Ανατόλια, προωθώντας περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες στο σχολείο, εμπλέκοντας όμως επίσης και μαθητές από δημόσια σχολεία της περιοχής. Οι μαθητές μπορούν να παρακολουθήσουν διαλέξεις σε περιβαλλοντικά ζητήματα (όπως η Πράσινη Χημεία) και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες στην πράξη. Το Κέντρο συνεργάζεται με το Hellenic Green Chemistry Network και το Green Chemistry Center “Beyond Benign” στο Wilmington, MA,USA. 

Στη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, το Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης του Ανατόλια διοργάνωσε μία σειρά «πράσινων» εκδηλώσεων, προγράμματα το Σαββατοκύριακο για μαθητές και όλη την οικογένεια, θερινά προγράμματα Summer Science, έτρεξε το Go-Green Club, τα Green Projects, και τα Εκπαιδευτικά ταξίδια στο Freiburg της Γερμανίας, την πρότυπη Πράσινη Πόλη. Πολλές από τις «πράσινες» ερευνητικές εργασίες παρουσιάστηκαν σε διεθνή συνέδρια.

>  F1 in Schools

Τα τελευταία χρόνια, το Κολλέγιο Ανατόλια έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κορυφαίο σε παγκόσμιο επίπεδο διαγωνισμό τεχνολογίας “F1 in Schools” και ομάδες του σχολείου συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Αποκορύφωμα ήταν η διάκριση της TEAM RESET, η οποία το 2015 αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδος και πρόσφατα συμμετείχε στους Παγκόσμιους Τελικούς καταλαμβάνοντας την 11η θέση μεταξύ 47 ομάδων από 30 χώρες. Το κέντρο STEM με τη βοήθεια των μελών της TEAM RESET σχεδιάζει να καλλιεργήσει ακόμα περισσότερο το διαγωνισμό αυτό.

>  Διεθνείς Διαγωνισμοί

Οι μαθητές του Ανατόλια συμμετείχαν και διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς School Lab, World Robot Olympiad, First Lego League, κ.ά.

>  Εκπαιδευτικά Ταξίδια

Τα προηγούμενα χρόνια, οι μαθητές οι οποίοι διακρίνονταν στις δραστηριότητες του STEM, συμμετείχαν, μετά από επιλογή, σε εκπαιδευτικά ταξίδια όπως στη Βοστόνη της Αμερικής, στο Άμστερνταμ και στο Freiburg της Γερμανίας, όπου συνδύασαν το πολιστικό μέρος με δραστηριότητες STEM. Για φέτος έχουν προγραμματιστεί Εκπαιδευτικά ταξίδια την άνοιξη στο Αμβούργο και στο Χιούστον.

Το STEMnet είναι ένα δίκτυο στο οποίο η συμμετοχή των μαθητών σε δραστηριότητες STEM καταγράφεται και αξιολογείται. Όσοι διαπρέπουν σε αυτό έχουν τη δυνατότητα να γίνουν STEM Scholars, βοηθώντας στα Clubs και τα Προγράμματα και καθοδηγώντας τους νεαρότερους μαθητές στις προσπάθειές τους στο STEM.

 

Προγράμματα STEM για μαθητές από όλη τη Θεσσαλονίκη

Το κέντρο εκπαίδευσης STEM του Κολλεγίου Ανατόλια, σε συνεργασία με το STEM Education, προσφέρουν προγράμματα STEM και Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, ανοιχτά σε μαθητές της πόλης. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου - Δημοτικού - Γυμνασίου - Λυκείου και θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Ανατόλια.

Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα.

 

Γίνετε και σεις μέλος του STEM

Ελάτε να μας γνωρίσετε από κοντά και να συμμετάσχετε και εσείς στα προγράμματα και τις δραστηριότητες του STEM.

Τα γραφεία του STEM βρίσκονται στο κτίριο Γερούσης (μπαίνοντας στο Κολλέγιο από την είσοδο του Γυμνασίου, στο πρώτο κτίριο στα αριστερά).

Ώρες λειτουργίας: Δευ-Παρ 10:00-15:00.

Τηλ: 2310 398 289.

E-mail: stem@anatolia.edu.gr 

Συντονιστής προγράμματος STEM: Δρ. Ηλίας Καλαμπόκης, STEM Administrative Assistant: Βιργινία Αρβανίτη

 

 
Print
Email this to a friend?
Share this on Facebook
© 2015 Anatolia High School, P.O. Box 21021, 55510, Thessaloniki, Greece, Tel. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr