Τι είναι αυτό που κάνει το Ανατόλια διαφορετικό ;

Το Ανατόλια θεμελιώνει τη διαφορετικότητά του σε πολλά επίπεδα, στο μη κερδοσκοπικό του χαρακτήρα, στα στοιχεία αμερικανικής παιδείας που φέρνει στην Ελλάδα, ακόμα και στην ίδια την ιστορία του. Διαφοροποιείται όμως και στο πρόγραμμα σπουδών.

Το Πρόγραμμα Σπουδών είναι αυτό που ορίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας αλλά ταυτόχρονα το σχολείο προσφέρει μαθήματα και δραστηριότητες που υπερβαίνουν αυτά που απαιτεί το Ελληνικό Κράτος (βλ. παρακάτω). Η διδασκαλία γίνεται στα ελληνικά και στους αποφοίτους του Ανατόλια απονέμεται απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με αυτό των δημοσίων Λυκείων. Μόνο στο αγγλόφωνο πρόγραμμα IB Diploma (2α και 3η Λυκείου) η διδασκαλία γίνεται αποκλειστικά στα Αγγλικά, ενώ στους μαθητές που επιλέγουν να ακολουθήσουν αυτό το πρόγραμμα απονέμεται το I.B. Diploma, που αναγνωρίζεται από το Ελληνικό Κράτος και θεωρείται επίσης ισότιμο και αντίστοιχο με αυτό των δημοσίων Λυκείων.

Τα σημεία στα οποία διαφοροποιείται από τα περισσότερα ελληνικά σχολεία είναι:

 1.       Πρόγραμμα MYP (Middle Years Programme)
 2.       Πρόγραμμα Αγγλικών
 3.       Πρόσθετη εξοικείωση με την εργαστηριακή άσκηση στις Φυσικές επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία)
 4.       Εξωσχολικές Δραστηριότητες
 5.       Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί
 6.       Εγκαταστάσεις

1. Πρόγραμμα MYP (Middle Years Programme):

Το Κολλέγιο Ανατόλια είναι πιστοποιημένο σχολείο από τον Ιnternational Baccalaureate Οrganization και εφαρμόζει το πρόγραμμα ΜΥΡ από τον Σεπτέμβριο του 2013. Το ΜΥΡ, χωρίς να παρεκκλίνει από τις απαιτήσεις του  ελληνικού αναλυτικού προγράμματος, παρέχει ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο βοηθούνται οι μαθητές, να συνδέσουν τη γνώση με την καθημερινή ζωή, τον πραγματικό κόσμο, και να αποκτήσουν κριτική σκέψη. Οι δραστηριότητες είναι έτσι σχεδιασμένες ώστε να οδηγούν τον μαθητή ν’ ανακαλύψει μόνος του τη γνώση, να ερευνήσει χρησιμοποιώντας την κριτική και δημιουργική του σκέψη. Οι μαθητές μέσα από αυτές τις εργασίες δεν μαθαίνουν απλά, αλλά επιπλέον μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, θεμελιώνουν δηλαδή δεξιότητες που θα τους συνοδεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους. (Πατήστε εδώ για περισσότερα.)

2. Πρόγραμμα Αγγλικών : Το πρόγραμμα διδασκαλίας της Αγγλικής γλώσσας ξεπερνάει κατά πολύ τις απαιτήσεις του ελληνικού κράτους και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τα καλύτερα αμερικανικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα της Αγγλικής Γλώσσας στο Ανατόλια τιμήθηκε το 2004 με το Ευρωπαϊκό Σήμα  Γλωσσών για καινοτόμες πρωτοβουλίες διδασκαλίας ξένων γλωσσών.

Μικρότερα τμήματα : Οι μαθητές χωρίζονται στα αγγλικά σε περισσότερα και μικρότερα τμήματα με βάση το επίπεδο γνώσης της γλώσσας. Στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα κάθε τάξης προστίθενται 2 ή 3 ώρες παρέκκλισης στα αγγλικά.

Επικοινωνία : Η φιλοσοφία του προγράμματος αγγλικής είναι να δίνεται βαρύτητα στον τομέα της επικοινωνίας (προφορικής και γραπτής) ώστε να οδηγηθούν οι μαθητές στο σημείο να μπορούν άνετα να μιλούν και να γράφουν και να κάνουν μία παρουσίαση στα αγγλικά. Στην τάξη η εξάσκηση στη χρήση της γλώσσας γίνεται και μέσα από οργανωμένα debates (αγώνες επιχειρηματολογίας), θεατρικά ντουέτα, χρήση και κατασκευή  ψηφιακών ιστοριών (digital storytelling), και με την μέθοδο των projects.

Λογοτεχνία στο πρωτότυπο : Το πρόγραμμα εστιάζει στο να διαβάζουν οι μαθητές λογοτεχνικά έργα όχι από απλουστευμένες εκδόσεις αλλά από το πρωτότυπο, όπως ακριβώς θα έκαναν αν ήταν σε ένα σχολείο των ΗΠΑ ή της Βρετανίας.

Επιλογή θέματος : Το πρόγραμμα κορυφώνεται στην Γ’ Λυκείου, όπου οι διδάσκοντες επιλέγουν και πραγματεύονται για ένα τετράμηνο ένα θέμα που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα (πεζογραφία, ποίηση, ιστορία της τέχνης, κινηματογράφο, θέατρο, debate κ.α.). Οι μαθητές έχουν έτσι με τη σειρά τους τη δυνατότητα στην 3η Λυκείου να επιλέξουν κάθε τετράμηνο διαφορετικό τμήμα αγγλικών ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Έξω από την τάξη : Αλλά και εκτός τάξης δίνονται στους μαθητές ευκαιρίες χρήσης της αγγλικής γλώσσας ως γλώσσας επικοινωνίας.

 • Οι πρωινές ανακοινώσεις γίνονται σε όλα τα τμήματα του Ανατόλια στα αγγλικά.
 • Στο πρόγραμμα εξωσχολικών δραστηριοτήτων εντάσσονται πολλοί αποκλειστικά Αγγλόφωνοι όμιλοι (Clubs) , όπως το MUN (Model United Nations), ο όμιλος των Forensics, που περιλαμβάνει Debate, Impromptu speaking. Oratory, Duet Acting, και Oral Interpretation of Literature. Λειτουργούν Αγγλόφωνα θεατρικά σχήματα (Drama Club) και το αγγλόφωνο περιοδικό Pegasus και η εφημερίδα In Focus.
 • Άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα του Ανατόλια είναι η παρουσία πολλών αλλοδαπών καθηγητών Αγγλικών (υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο αγγλικό τμήμα 10 καθηγητές από αγγλόφωνες χώρες (ΗΠΑ, Αγγλία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ν. Αφρική),  που όχι μόνο έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα αγγλικά αλλά μεταφέρουν στους μαθητές και μία γεύση της κουλτούρας των χωρών τους.
 • Παράλληλα κάθε χρόνο, τόσο στο τμήμα αγγλικής γλώσσας όσο και σε άλλα τμήματα του σχολείου, εργάζονται 5 ως 7 αμερικανοί “Fellows” – δηλαδή επισκέπτες μεταπτυχιακοί φοιτητές – οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες και ομίλους και μεταδίδουν στους μαθητές εικόνες, συνήθειες, της αμερικανικής ζωής.  
 • Τέλος, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα, αν επιθυμούν ακόμα μεγαλύτερη επαφή και εξοικείωση με την αγγλική γλώσσα και τον αμερικανικό πολιτισμό, να συμμετάσχουν με κάποια υποτροφία ή χωρίς σε ένα από τα πάρα πολλά καλοκαιρινά προγράμματα στις ΗΠΑ στα οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο μαθητές του Ανατόλια.

3. Πρόσθετη εξοικείωση με την εργαστηριακή άσκηση στις Φυσικές επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία): Το Ανατόλια εδώ και δεκαετίες προσφέρει στους μαθητές του, επιπλέον από το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου, ώρες εργαστηριακής εξάσκησης στις Φυσικές επιστήμες. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια στα οποία οι μαθητές μαθαίνουν να εφαρμόζουν στην πράξη όσα έχουν διδαχτεί θεωρητικά στο μάθημα. Ασκούνται στην πειραματική μέθοδο, εξελίσσουν χρήσιμες πρακτικές δεξιότητες, ασκούνται στην τήρηση κανόνων ασφαλείας, στην ομαδική συνεργασία, αναπτύσσουν ικανότητα κρίσης και εξοικειώνονται με την ορολογία, τα όργανα και τις διατάξεις των εργαστηρίων.

Η επαφή με τις Φυσικές, την Τεχνολογία και τα Μαθηματικά  υποστηρίζεται στο Ανατόλια και από το γραφείο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematic) που προσφέρει προγράμματα μικρής συνήθως διάρκειας τα Σαββατοκύριακα ή το καλοκαίρι που εστιάζουν στην ανάπτυξη των ερευνητικών δεξιοτήτων και πιο ειδικευμένων γνώσεων των μαθητών στους τομείς αυτούς. Παράλληλα, το σχολείο οργανώνει κάθε χρόνο το ACSTAC (Anatolia College Science & Technology Conference), μια προσομοίωση επιστημονικού συνεδρίου στο οποίο οι μαθητές συμμετέχουν όχι μόνο ως εισηγητές αλλά και ως οργανωτές και κριτές.

4. Εξωσχολικές Δραστηριότητες: Στα μεγάλα διαλείμματα λειτουργούν οι όμιλοι εξωσχολικών δραστηριοτήτων, μία διαφορετική μαθησιακή εμπειρία που προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε κάποιο τομέα ή να βρουν νέα ενδιαφέροντα. Τις δραστηριότητες αναλαμβάνει το διδακτικό προσωπικό και εκτείνονται από τις εικαστικές και εφαρμοσμένες τέχνες, στις εκδόσεις και το δημόσιο λόγο, το θέατρο, τον εθελοντισμό και φυσικά τον αθλητισμό, όπου οι μαθητές μπορούν να προπονηθούν και να αγωνιστούν σε επαγγελματικού επιπέδου στίβο και γήπεδα. Το Ανατόλια ήταν από τα πρώτα σχολεία που εισήγαγε τους ομίλους εξωσχολικών δραστηριοτήτων και έχει ένα από τα πιο ζωντανά προγράμματα στην Ελλάδα.

5. Υποστηρικτικοί Μηχανισμοί : Στο Ανατόλια η εκπαίδευση και η μάθηση υποστηρίζεται από μηχανισμούς που λειτουργούν αποκλειστικά για αυτό το λόγο και με αυτό το σκοπό. Τέτοιοι μηχανισμοί είναι το Γραφείο Εξωσχολικών Δραστηριοτήτων , που οργανώνει και υποστηρίζει όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες και τα ταξίδια των μαθητικών ομίλων, τα δύο Γραφεία Συμβουλευτικής, στελεχωμένα με εξειδικευμένες σχολικές/κλινικές ψυχολόγους, που μπορούν να βοηθήσουν ατομικά ή ομαδικά τους μαθητές σε θέματα που αφορούν τη φοίτησή τους στο σχολείο, τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, καθώς και τα δύο Γραφεία Υποστήριξης των Σπουδών στο εξωτερικό, ένα για μαθητές που ενδιαφέρονται για σπουδές ή καλοκαιρινά προγράμματα στις ΗΠΑ και ένα για σπουδές στη Μ. Βρετανία.

6. Εγκαταστάσεις : Η σύγχρονη, αμερικανικού τύπου, βιβλιοθήκη με μια συλλογή που αριθμεί πάνω από 30.000 τόμους, τα υπερσύγχρονα εργαστήρια υπολογιστών, οι 60 εξοπλισμένες με διαδραστικούς πίνακες αίθουσες διδασκαλίας, οι άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις του και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου του είναι στοιχεία που με τη σειρά τους εξυπηρετούν τον εκπαιδευτικό σκοπό του σχολείου  και δημιουργούν ένα κλίμα που διευκολύνει τη μάθηση .

 

Αυτά τα στοιχεία κάνουν το Ανατόλια ξεχωριστό και παρέχουν στους μαθητές και τις μαθήτριές του μία ποιοτική εκπαίδευση που συναντούμε σε ελάχιστα άλλα σχολεία στην Ελλάδα, ένα σχολείο που το χαρακτηρίζει η αγάπη που έχουν γι’ αυτό οι μαθητές του και όσο φοιτούν σε αυτό και αφού αποφοιτήσουν. 

Πήγαινε στην αρχή

 

Print
Email this to a friend?
Share this on Facebook
© 2015 Anatolia High School, P.O. Box 21021, 55510, Thessaloniki, Greece, Tel. +30 2310 398200
Find us on: Facebook YouTube Twitter Flickr